Nemme grove speltboller

Disse grove speltboller er nok de boller, der bages flest af her i huset. De er utroligt nemme at bage. Opskriften stammer oprindeligt fra en pakke Levevis økologisk fuldkornsspelthvedemel (fås i Netto), men jeg justeret opskriften, til det jeg synes, der giver det bedste resultat.

Ingredienser:
300-350 gram hvedemel
200 gram fuldkornsspelthvedemel
1/2 dl madolie
1 dl yoghurt naturel
1 1/2 dl lunkent vand
1 æg
1/2 pk. gær
1 tsk. salt
1/2 spsk. god, dansk honning

Pensles med yoghurt
Drys evt. med havregryn

Samlet hævetid: 50 minutter
Bagetid: 12-15 minutter

Bland vand, yoghurt og honning og opløs gæren heri. Lad blandningen står 4-5 minutter for at få lidt gang i gæren. Tilsæt resten af ingredienserne, men tilsæt ikke al melen på én gang. Ælt dejen til den er en samlet masse. Tilsæt evt. lidt mere hvedemel, hvis dejen er for fugtig. Pas på ikke at tilsætte for meget – dejen skal være klæg. Hvis du ælter dejen i en røremaskine, så start med lav hastighed, til dejen har samlet sig. Lad herefter dejen blive æltet igennem ved høj hastighed i ca. 10 minutter.
Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 30 minutter, eller til den har fået dobbelt størrelse. Slå dejen sammen og del den i 16  stykker (ca. 60 gram pr. del).  Form bollerne ved at folde siderne ind under bollen. Placer bollerne på en bageplade med samlingen nedad.
Tænd nu ovnen på 200 grader (varmluft). Tildæk bollerne og stil dem lunt. Lad dem hæve i ca. 20 minutter.
Bollerne pensles med yoghurt. Klip/skær et kryds i dem og drys med havregryn. Bag dem midt i ovnen i 12-15 minutter. Du kan kontrollere, om de er færdige ved at banke dem på bunden, så skal de lyde hule.

Nu har du de lækreste grovboller.

Tip: Skal grovbollerne fryses ned, så kom dem allerede i frostposer efter 10-15 minutter, og smid dem i fryseren – også selv om de ikke er blevet helt kolde. Så bevarer de deres fugtighed.

, ,

En kommentar til Nemme grove speltboller


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /var/www/jensensbedste.dk/public_html/wp-content/themes/canvas/includes/theme-comments.php:63 Stack trace: #0 /var/www/jensensbedste.dk/public_html/wp-content/themes/canvas/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /var/www/jensensbedste.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php(1801): custom_comment(Object(stdClass), Array, 1) #2 /var/www/jensensbedste.dk/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(202): Walker_Comment->start_el('', Object(stdClass), 1, Array) #3 /var/www/jensensbedste.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php(1768): Walker->display_element(Object(stdClass), Array, '5', 0, Array, '') #4 /var/www/jensensbedste.dk/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(428): Walker_Comment->display_element(Object(stdClass), Array, '5', 0, Array, '') #5 /var/www/jensensbedste.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php(2117): Walker->paged_walk(Array, '5', 0, 0, Array) #6 /var/www/jensensbedste.dk/public_html/wp-content/the in /var/www/jensensbedste.dk/public_html/wp-content/themes/canvas/includes/theme-comments.php on line 63