Hjemmelavet pasta

Du kan nemt selv lave din egen pasta, spaghetti eller lasagneplader. Mange tror det er svært at lave pasta, men det er det ikke. Der skal faktisk kun to ingredienser i, nemlig mel og æg. Fordeling mellem de to ingredienser er også ganske simpel. Et stort æg eller to æggeblommer til 100 gram mel. Nogle bruger hele æg til pasta, andre kun æggeblommerne. Jeg bruger altid hele æg, det er det nemmeste. Nogle tilsætter også salt, men det gør jeg ikke, da pastaen koges i saltet vand.

Melet skal helst være italiensk hvedemel af typen “Typo 00″, dvs. en meget fint sigtet mel. Man  kan vælge og bruge halv hvedemel og halv durummel. Men lad være med og bruge kun durummel, det giver en meget tung og hård dej.
Har man ikke italiensk hvedemel, kan almindelig dansk hvedemel også bruges.

Ingredienser (4 personer)
300 gram italiensk Tip-00 hvedemel
3 store æg eller 6 æggeblommer

Kogetid: ca. 3-4 minutter

Hæld melet i en skål og lav en fordybning i midten af melet. Slå æggene ud i fordybningen. Brug en gaffel eller dine fingre til langsomt og blande æg og mel. Du kan også blande æg og mel i en rørmaskine, men det giver bare opvask.

Når massen er blev til en samlet masse, skal den æltes godt og grundigt. Det er hårdt arbejde, der tager noget tid og nogle armkræfter. Dejen er færdig æltet, når den ikke længere føles melet og ru, men glat og blød.

Dæk dejen til med husholdningsfilm og stil den i køleskabet i 30-45 minutter. Det er vigtigt dejen er helt dækket til, da den let tørre ud.

Nu skal dejen rulles ud. Det gøres allernemmest med en pastamaskine. Du kan også forsøge dig med en kagerulle. Dette er ikke nemt, og det er svært og få pastaen tynd nok. Så anskaf en pastamaskine.

Udrulning af pasta kræver en del bordplads. Drys bordet med mel. Tag en klump dej på størrelse med en lime. Sæt maskinen på den største valseafstand, og kør klumpen igennen et par gange. Sæt maskinen på den næststørste valseafstand og kør dejen igennen igen. Fold nu dejen  og drej den 90 grader. Sæt maskinen på den største valseafstand igen og kør dejen igennem. Dette skal gentages nogle gange, men du vil efter nogle gange bemærke, at dejen ændre karakter og bliver blød og blank.

Nu kan du begynde og kører den igennen med mindre og mindre valseafstand. Begynder dejen og blive for bred til pastamaskinen, så fold den på langs og sæt valseafstanden et par gange op. Fortsæt med at køre den igennem. Bliver dejen for lang og uhåndterlig så skær den over. Bliv ved med at kører dej igennem indtil, du når den ønskede tykkelse. Til spaghetti og fettucine kører jeg dej igennem helt til den mindste valseafstand. Til lasagneplader stopper jeg ved den næstmindste valseafstand.

Til nogle pastamaskine medfølger tilbehør til udskæring af spaghetti og fettucine. Dvs. man kører den udrullede dej igennem nogle knive, der skærer pastaen i den ønskede bredde. Har du ikke sådan tilbehør, så drys dejen med mel og fold den nogle gange. Med en skarp kniv, skæres pastaen i den ønskede bredde.

Opbevaring
Skal du ikke bruge dejen med de samme, så kom pastaen i en skål og drys med mel og stil den tildækket i køleskabet. Her kan den holde sig i 3-4 timer. Du kan også fryse eller tørre pastaen.

(Image Flickr member Wot Nxt licensed under Creative Commons)

,

Ingen kommentarer

Skriv et svar