Fødselsdagskringle

Opskrift på en dejlig kringle med marcipan fyld. Denne kringle er fryse egnet og det er altid godt og have den i fryseren, hvis der kommer besøg. Den er bedst, hvis den lunes efter den er tøet op.

Dej:
3 dl mælk
50 g gær
4 æg
Kornene af 1/2 vaniljestang
1 tsk. stødt kardemomme
100 g sukker
1 nip salt
Ca. 750 g hvedemel
200 g smør

Fyld:
200 g smør
100 g sukker
100 g marcipan
100 g smuttede, grofthakkede mandler
Æg, perlesukker og mandelflager til pynt

Varm mælken, til den er lillefingervarm, og rør gæren ud heri. Tilsæt æg, vanilje, kardemomme, sukker og salt. Tilsæt hvedemelet, til dejen er som grød. Kom smørret i i skiver og tilsæt mere mel. Fortsæt med at ælte i ca. 10 min., til dejen slipper skålen, men stadig er blød og glat. Stil dejen til hævning med et klæde eller plastfilm over og lad den hæve 1-2 timer et lunt sted. Rør alle ingredienserne til fyldet til en blød smørcreme. Tril dejen til en lang pølse og rul den flad. Smør fyldet på midten og fold dejen sammen midt på. Luk den ved at klemme godt sammen om den og klemme dejen flad. Fold pølsen til en kringle (eller lav 3 stænger) og lad den hæve tildækket 1/2 time på en bagepapirbeklædt plade. Pensl med æg og drys med perlesukker og mandelflager. Bages ved 200 grader i ca. 30-35 min., til overfladen er mellembrun og dejen gennembagt. Smager allerbedest helt nybagt og lun.

Fryseegnet. Lunes i ovnen, når kagen er tøet lidt op.

Ingen kommentarer

Skriv et svar