Det gode brød

Første gang, jeg stiftede bekendtskab med Chad Robertson, var, da jeg læste om hans besøg hos Meyer’s Bageri. Det var i forbindelse med lanceringen af denne bog Det gode brød. Chad Robertson og hans bageri, Tartine Bakery i San Francisco, er gået hen og blevet kult. Hver dag står folk i kø uden for bageriet for sikre sig nogle bageriets brød og kager.

Chad er ikke kommet sovende til sin succes. Han er uddannet på Culinary Institute of America og har herefter blandt andet arbejdet for anerkendte bagere i både USA og Frankrig. Dette har givet ham en utrolig viden og erfaring i bagning af brød. Han åbnede sit første bageri sammen med sin kone Elisabeth Prueitt, der er uddannet konditor, i 1995 i det nordlige Californien. I 2002 åbnede de Tartine Bakery.

Bogen indeholder ikke mange opskrifter, hvilket heller ikke gør noget. De første mange sider handler om et brød, basisbrødet (Basic country bread). Her startes fra bunden med at beskrive, hvordan surdejen startes, hævning, formning og til sidst bagning. Filosofien bag brødet er ganske simpel: vand, godt mel og salt er de eneste ingredienser i brødet. Surdejen er det, der giver brødet smag og tekstur. Hele processen i fremstillingen af brødet beskrives i detaljer, rigt suppleret af flotte billeder. Hvad får brødet til at hæve, hvordan former man brødet, så det hæver korrekt osv. – alt beskrevet detaljeret.

Den høje detaljeringsgrad gør, man nok skal læse opskriften igennem mere end én gang, før man kaster sig ud i bagningen. For at sikre sig, at opskriften kunne følges af os “almindelige brødbagere”, så fandt Chad og hans kollegaer en flok testbagere, som de udstyrede med opskriften, ingredienser og udstyr. De skabte et lukket forum på internettet, hvor de alle kunne kommunikere om bagningen af brødet. Det var testbagernes input, der blev lagt til grund for den endelige opskrift i bogen.

Udover opskriften på det gode brød indeholder bogen også opskrifter på blandt andet flutes, brioche og nogle enkelte kager. Bogen har også et kapitel om tilbehør til brødet. Alle opskrifter stammer fra Tartine Bakery’s menukort.

Går man op i brødbagning, er denne bog et must. Man får virkelig indsigt i, hvordan brød skal bages, og hvor simpel processen egentlig er. Går man ikke så meget op i bagning, kan bogen også anbefales. Den fortæller også historien om, hvordan Chad er nået dertil, hvor han er i dag.

Layoutmæssig er bogen rigtig flot. Den er flot sat op og indholder mange flotte billeder. Selv indbindningen er i en klasse for sig selv.

Til sidst en lille advarsel! Har du ikke allerede hævekurve, dejskrabere osv., så får man en umådelig trang til at investere, efter man har læst denne bog. Nu er du advaret…

Det gode brød kan købes her!

Det Gode Brød af Chad Robertson. 303 sider. Udgivet af Lindhardt og Ringhof.

Ingen kommentarer

Skriv et svar